Web Analytics Made Easy - Statcounter

یک استاد دانشگاه گفت: رویکرد بومی به سرمایه‌ اجتماعی مبتنی بر تحلیل اندیشه‌های امام خمینی (ره) و رهبری انقلاب اسلامی و تلاش برای کاربردی کردن این اندیشه‌ها در سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت اهمیت دارد.

به گزارش ایسنا، محسن ردادی در یادداشتی به تبیین عدالت‌ در اندیشه‌های امامین انقلاب و کاربست آن در الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت پرداخت و گفت: «در اندیشه سیاسی امامین انقلاب اسلامی نگاه ویژه‌ای به مردم و عدالت وجود دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از سویی موضوع سرمایه اجتماعی به عنوان یکی از چالش‌های حکمرانی، محل بحث‌های نظری گسترده در سطوح تحلیل متفاوت است که در سند الگو هم به آن پرداخته شده است.

از سوی دیگر، در جای جای سند الگو به عدالتی اشاره شده است که هم از شئون و مقدمات وجود و هم محور زندگانی انسان است بصورتی که بدون آن، آدمیان معنای زندگی را در درک نمی‌کنند و جامعه نیز جز با قیام به قسط و گسترش آن قوام پیدا نمی‌کند به علاوه عدالت و قسط، عدالت‌خواهی و قسط طلبی شانی از شئون فطری انسان است که بدون آن انسانیت انسان معنا پیدا نمی‌کند و آدمی که دارای عقل سلیم است به سوی عدل و داد در حرکت است.

عدل و داد نه تنها عامل رشد، توسعه، رفاه و امنیت در جامعه که عامل وحدت و یکپارچگی جامعه نیز هست. عدالت و داد در وجود انسان استقامت و اعتدال می آفریند و در جامعه بشری نیز اعتدال، استحقاق، فضیلت و استقلال را به بار می¬آورد.

در این راستا، با هدف بررسی مولفه‌های سرمایه اجتماعیِ عدالت‌محور در اندیشه امام خمینی (ره) و رهبر معظم انقلاب اسلامی و کاربست آن در الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت پژوهشی به انجام رسیده است با طرح این سؤال که عناصر و مؤلفه‌های اجتماعی عدالت‌محور در اندیشه‌های امام خمینی (ره) و آیت‌الله خامنه‌ای چیست؟ و کاربست آن در الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت دارای چه ملاحظاتی است؟ به دنبال کاربردی کردن این اندیشه‌ اجتماعی، به این جمع‌بندی می‌رسد که سرمایه اجتماعی دارای چهار مؤلفه و عنصر شامل: شبکه‌های ارتباطی، هنجارهای متقابل، مشارکت و اعتماد است.

بخش عمده‌ای از این پژوهش به یافتن مضامین مرتبط با این چهار عنصر در اندیشه‌ امامین انقلاب اسلامی اختصاص داده شده است.

روش تحلیل مضمونی (Thematic Analysis) یک روش کیفی است که در این پژوهش به خدمت گرفته شده است. علاوه بر استخراج مضامین مرتبط با سرمایه‌ اجتماعی به مضمون‌های مرتبط با عدالت نیز در اندیشه‌ی رهبران انقلاب اسلامی‌توجه شده است. با تلفیق مضامین مربوط به سرمایه‌ اجتماعی و مضامین مربوط به عدالت که همگی از اندیشه رهبری انقلاب اسلامی استخراج شده‌اند، برخی از راهبردها و ملاحظات به دست آمده که در سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت استفاده شده است و چارچوبی برای تولید سرمایه اجتماعی عدالت‌محور به شمار می‌رود.

مهم‌ترین دستاورد نظری این پژوهش، نگاه نقادانه به سرمایه‌ اجتماعی است که تعارض به القوه‌ سرمایه‌ اجتماعی با عدالت را گوشزد می‌کند. در حوزه‌ کاربردی این رساله توانسته است ملاحظاتی را از نگاه رهبران انقلاب اسلامی استخراج کند که به عدالت‌محور شدن سرمایه‌ اجتماعی یاری می‌رساند.

چهار راهبرد اصلی استخراج شده عبارت‌اند از:

لزوم تقویت شبکه‌های ارتباطی بزرگ‌تر (مانند امت و ملت) تضعیف خرده شبکه‌های ارتباطی انحصارگرایانه (مانند شبکه‌ قومیت یا اشرافیت)

تقویت همیاری و احساس تعاون و تضعیف روحیه خودمدارانه و احساس منفعت‌جویی شخصی

تقویت حضور حاکمیتی و مؤثر مردم در سیاست و واگذاری همه عرصه‌های اقتصاد به مردم

مبارزه با فساد برای حفظ اعتماد مردم.

تمایز این پژوهش که به عنوان رساله دکتری ارائه شده، از نوشته‌های پیشین در رویکرد بومی به سرمایه‌ اجتماعی به همراه نقد آن، تحلیل اندیشه‌های امام خمینی (ره) و رهبری انقلاب اسلامی و تلاش برای کاربردی کردن این اندیشه‌ها در اجرای الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت آشکار می‌گردد. یک نوآوری مهم این پژوهش به کار بردن روش تحلیل مضمونی است که به خصوص در پژوهش‌های علوم سیاسی در ایران ناشناخته است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت اندیشه های امام سرمایه اجتماعی انقلاب اسلامی امام خمینی عدالت محور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۶۳۹۷۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اراده تحول‌گرایی و تمدن‌سازی در گام دوم انقلاب اسلامی

دریافت 44 MB

به گزارش خبرگزاری مهر، حجت الاسلام و المسلمین عبادی زاده نماینده ولی فقیه در استان هرمزگان و امام جمعه بندرعباس، در راستای تحقق بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی و در چارچوب منویات امام المسلمین حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای (حفظه الله) از جوانان خواست؛ تا خود را در معرض مسئولیت پذیرفتن قرار دهند.

کد خبر 6100096

دیگر خبرها

  • رییس دانشگاه تبریز: تبیین اندیشه‌های رهبر انقلاب وظیفه دانشگاه‌ها است
  • پژوهش و بومی سازی رویکرد اصلی شرکت ملی حفاری ایران
  • اندیشه های قرآنی مقام معظم رهبری در دانشگاه تبریز تبیین می شود
  • برگزاری کنگره بین المللی اندیشه های قرآنی مقام معظم رهبری درتبریز
  • اراده تحول‌گرایی و تمدن‌سازی در گام دوم انقلاب اسلامی
  • طرح دانشگاه حکمت بنیان در ۱۰ دانشگاه اجرایی شد
  • تجدید میثاق مسوولان حج و زیارت با آرمان‌های امام خمینی (ره)
  • فیلم‌های سیاه ما با فیلم‌های سیاه آمریکایی تفاوت‌هایی دارد
  • جوانان بسیجی مایه فخر و مباهات کشور هستند
  • پیام سپاه لرستان به مناسبت هفته بسیج سازندگی